În perioada de vară, cantitatea de deşeuri provenite din lucrări de reamenajare și reabilitare interioară/exterioară a locuintelor crește semnificativ și cele mai multe dintre ele sunt depozitate ilegal, drept dovadă câmpurile sunt pline de moloz şi alte resturi de materiale.
Trebuie să conștientizăm că depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor provenite din lucrări de reamenajare și reabilitare interioară/exterioară a locuințelor poate produce consecințe greu de remediat.
Recuperarea unui sol contaminat poate dura până la 30 de ani pentru că în deșeurile provenite din lucrari de reamenajare și reabilitare interioară/exterioară a locuințelor pot fi întâlnite și unele periculoase ca azbestul, gudroanele și vopselele, metalele grele – crom, plumb, mercur –, lacurile, adezivii, policlorura de vinil, solvenții, compușii bifenili policlorurați, diverse tipuri de rășini utilizate pentru conservare, ignifugare, impermeabilizare etc.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară OLT-ECO face apel la olteni să respecte legea și să contacteze operatorul județean de salubrizare care oferă, persoanelor fizice sau juridice, servicii de colectare a deșeurilor provenite din lucrari de reamenajare și reabilitare interioară/exterioară a locuințelor.
Operatorul de salubrizare oferă soluții complete de colectare, transport, tratare și eliminare. În funcție de necesitățile dumneavoastră, puteti solicita tipul de recipiente necesar, care va fi amplasat în aproape orice locație dimensionată corespunzător accesului facil și în siguranță al autospecialelor, astfel:
- Sacii PRE-PAID – cantități mici, până în 30 kg, numai buni atunci când vrei să îți renovezi apartamentul;
- Skip-containerul metalic cu capacitatea de 3 m³, 6 m³ sau 9 m³ este varianta optimă în cazul cantităţilor medii de deşeuri provenite din lucrări de amenajare interioară și/sau exterioară;
- Benele metalice de tip Abroll cu capacitatea de 12 m³, 18 m³ sau 24 m³ pentru lucrări de amenajare interioară și/sau exterioară din care rezultă cantități mari de deșeuri.